Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:42 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

DESTILÁTY A LIKÉRY [ Slivovice ]

DESTILÁTY A LIKÉRY

nejznámější český bylinný likér se nazývá BECHEROVKA. Říká se, že Jan Becher vyráběl svůj léčivý likér jako alchymista - jednotlivé ingredience odvažoval na lékárnických vahách, směsi mísil v tepaných miskách. Něco tajuplného a magického je i kolem dnešní Becherovky. Údajně jsou pouze dva lidé na světě, kteří znají recept na přípravu směsi bylin!

Dalším známým českým bylinným likérem je FERNET STOCK. Jeho základem je čtrnáct bylinek, které se dovážejí doslova z celého světa. Pouze dvě se totiž pěstují v České republice, pro ostatní se musí až do Pyrenejí, pohoří Atlas či do Kamerunu, Pákistánu nebo Indonésie. K jeho výrobě se používají hořcový kořen, chininovou a pomerančovou kůru, zeměžlučovou nať, heřmánek římský a nať čubetu benediktu. Kvalita bylinek je klíčovou součástí výroby Fernetu Stock.

V České republice jekznámější je samozřejmě SLIVOVICE. Tato ovocná pálenka se vyznačuje typickou charakteristikou surovin, aroma a chuti. Ovocné pálenky se vyrábějí výhradně z ovoce bez jakýchkoliv chemických příměsí, tím je dána kvalita a také důvod proč je tak poptávaným a ceněným zbožím. Pálenku ze speciální odrůdy švestek, které rostou jen na Moravě vyrávějí ve Vizovicích. Když slivovici, tak moravskou slivovici, říkají zastánci tohoto nápoje.

Na Moravě na Valašsku (Beskydech) pálí tu nejjemnější "Valašskou Borovičku". Je to vynikající destilát z horského jalovce, který zdejší horalé pálí už mnoho staletí.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Republic.cz

Typ záznamu: Slivovice
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 06.10.2004 v 15:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz